25. aug. 2008

Bjørn West dag

Søndag var dagen for årets Bjørn-West marsj - den årlige markeringen av innsatsen til Bjørn-West styrkene på slutten av siste krig. Etter at vi fikk muligheten til å holde friluftsgudstjeneste ved innkomsten i Stordalen har det blitt mulig også for meg å gå denne flotte marsjen. Ikke alltid er været like velvillig, men dette året var det strålende, og omlag 500 i alle aldre deltok i marsjen som starter ved Litle-Matre stølen (bildet under). Derfra går turen over fjellet enten på høyre eller venstre side av vannet i bakgrunnen. Jeg valgte denne gangen det siste.

Når de to løypene møtes igjen, bærer det ned i dalførene ved Krokvatnet og forbi kantene over Kringlebotn - inn mote de innerste botnene til høyre på bildet under.

Å gå langs med Krokvatnet er en idyllisk opplevelse. Mange tar sin matpause i vannkanten her, før vi skal opp lia helt på andre enden.

Og vel oppe den vesle lia er det bare å samle kreftene for å komme seg opp det steile skaret, Rusta, beint imot. Det kjennes som det er å klatre loddrett opp, og tar på kreftene etter at man allerede har gått - i alle fall for egen del - i tre timer.

Men midtveis oppe i Rusta får vi en flott utsikt over Kringlebotn og tilbake mot fjellet og dalføret vi kom fra - helt til venstre på bildet under.

På kanten av Klavefjellet, etter den bratte oppstigninga, er det også et naturlig sted å nyte både medbrakt mat og utsikt.

Så nærmer vi oss målet - Stordalen fjellstove - det er bare de heller flate fjellstrekningene igjen før vi kan begi oss ned lia mot Stordalsvatnet (som vi enda ikke ser). Men på dette strekke passerer vi også stedet der et av mannskapen i Bjørn-West falt for tyske styrker. (Grundige beretninger om det som skjedde her den siste tida under krigen, finnes på heimesida til Bjørn West muséet på Matre.)

Etter fire og en halv times marsj med bare korte pauser er det godt å få øyekontakt med målet. I år var det heller ingen store problemer med å komme ned de siste liene - det har i stor grad vært tørre, fine væreforhold.

Godt å være framme - men også godt å kjenne at man har en flott marsj og flott dag bak seg. For min del for tredje gang. Det frister absolutt til å stille opp på nytt neste år - eller året etter der... I alle fall om været blir like flott som dette året!
Da er det også spesielt flott å komme ned til Fjellstova og få avslutte dagen med minikonsert, friluftsgudstjeneste og minnemarkeringa ved minnestøtten. I år var det jazzgruppa som organist Trond Fykse er med i, som hadde konsertdelen. De deltok også under gudstjenesten som er en utrolig spesiell opplevelse å få ha i denne spesielle sammenhengen og i flotte omgivelsene. Og litt spesielt å få ha forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen som tilhører - før hun holdt minnetalen ved minnestøtten.

Ingen kommentarer: