11. aug. 2008

Stølsmessesøndag

Det har vært en spennende uke - værvarslene for søndag denne helga har ikke vært de beste. Men denne søndagen var planlagt med stølsmesse - som vanlig - andre søndag i august. Erfaringen er entydig at været ikke hindrer folk fra å dra til fjells om det kommer noen dråper, - men - det er nå forskjell på å gå i regnvær og i strålende sol. Og til Nord-Kvinge setra er det i alle fall et par timer å gå. Så været spiller tross alt ganske stor rolle, likevel - og jeg må innrømme at jeg har putta inn en liten bønn noen ganger - om det ikke skulle være råd å gjøre aldri så lite med være også - for stølsmessens skyld.
Og det var faktisk helt fantastisk å våkne søndag morgen (etter bryllup til langt på natt) og se at det ikke regnet - at værvarslene på yr.no var endret over natten til opphold til langt ut på ettermiddagen! - Ja, det var virkelig fantastisk! Ikke strålende sol - men flott turvær!

Nord-Kvinge setra er et helt spesielt sted oppe i fjellet. Nede i ei fordypning inn under Klefjellet og Storevasseggjene (i bakgrunnen på bildet) ligger en hel liten setergrend med godt ivaretatte seterhus og nyere hytter i lignende stil. Ei levende 'grend' der mange av Nord-Kvinge folka tilbringer helger og mere til. Rekordoppmøte ble det ikke til stølsmessen denne gangen, både de usikre værvarslene og andre ting får ta litt av skylda for det, - men tretti personer var vi som samlet oss til dagens tekst og til salmesang ledet av Frank Kvinge og Linn-Mari og Hilde Kristin Broen Kvinge på kornett.
Det er virkelig en flott opplevelse med disse stølsmessene. Her er det Leif B. Kvinge som forteller om det gamle seterhuset som er blitt flott restaurert på dugnad, og inviterer til rømmegraut etter messen.

Og rømmegraut ble det - rikelig til alle. Og som vanlig: Utrolig god! Her er det Inger H. Kvinge og Wenke F. Ekren som serverer.

Og regnet? Ja, det holdt seg opplett akkurat så lenge at de som dro ned igjen noenlunde med en gang etter stølsmesse og graut, de kom vel noenlunde tørre til bygds. Vi som var litt mer trege og hadde lyst å få med oss litt mer av seterstemninga, måtte gå ned igjen i litt regn. Men hva gjør vel det når en er godt kledd, og det bare er å komme hjem og få på seg tørt igjen?

Det er fantastisk å oppleve at det kan bli lagt så flott tilrette at vi nok en gang kunne ha en flott stølsmessedag og stølsmessetur. Jeg er utrolig takknemlig!

Ingen kommentarer: