22. mai 2008

Masfjordinger i 25 år

Det var striregne den dagen vi for 25 år siden flyttet fra Askøy til prestegarden i Masfjorden. 19.mai i år var og ble en strålende dag - selv om den også bød på skifte mellom snøkaver og strålende sol.
Vi trodde for 25 år siden at det skulle bli som med prester flest: 8-9 år, og så videre til nye oppgaver. Slik ble det ikke - og mandag morgen ble pc-en kommandert avslått av leende kolleger, og presten puttet inn i et bilsete med beskjed om å belage seg på heldag under andres regi. Og slik ble det! Og det ble en fantastisk og flott dag!

Spøk - eller alvor? Ikke helt lett å finne ut av! Utrolig morsomt når fantasifulle kolleger slår seg sammen i fri utfoldelse.
Men - bare morsomt og spøk? Nei - det oppleves ikke slik heller - det oppleves også - på en god måte - som dypt alvor: Når enkeltpersoner, skoleklasser, folk i bygda velger å stille opp og bidra til en utrolig spennende markering av at det faktisk har blitt 25 år - så langt..... Jeg opplever det som enormt sterkt signal om at det har vært meningsfullt å få være i tjenesten som prest i Masfjorden i disse årene - og at de båndene jeg føler har blitt knyttet gjennom disse årene, ikke er bare ensidig. Det gjør meg uendelig takknemlig og enormt glad!
Men bildene får få tale for seg - fra (over) Arnold som stilte med fanfare for hver stopp vi hadde - Toralf som av et av bøketrærne vi felte i prestegardshagen i vinter, hadde laget erstatning for prestekragen han i sin tid savnet på 'nyepresten' - og så videre nedover:
Kaffi, kake og is i Andåskrysset - besørget av Leif -


- dikt og 'fjellbilder' i ord - av Marita på Kjetland - i eldste stua i Masfjorden -


- hele skolen på Matre stilt opp i gymsalen - og 1.-4.klasse som sang vårsanger -


- deilig middag på Stordalen fjellstove - sammen med Gunvor, Arnold, Trond og Kolbjørn (som for øyeblikket var fotograf) -


- viser og trekkspillmusikk i Matrehola - av Lars Rognald og bestefar Rognald -


- til kaffi, kaker og is - på nytt - hos Jon og Ragnhild - med hyggelige velkomstord på rim -


Og så - til sist - en utrolig og fantastisk opplevelse og konsert i Sandnes kyrkje - planlagt og invitert til i hele kommunen - UTEN at jeg hadde klart å fange opp så mye som et eneste lite pip om hva som var i gjære.... Snakk om overrasking!
Og utrolig sterkt! Du kan også lese om Kari sin opplevelse av det på hennes Masfjordprat-side (klikk her).
Hva som gjorde sterkest inntrykk, er umulig å si: Å se hvem av enketlpersoner som var der - å se hvem som stilte opp med sang- og musikkinnslag - eller å se alle som strømmet til kirken denne mandagskvelden, og faktisk fylte den til nesten siste plass! Det var rett og slett enormt sterkt! Og jeg blir både enormt ydmyk og dypt takknemlig!
Her var Sandnes skulemusikk - som spilte både da vi kom til kirken og inne under konserten,


- her var de eldste fra Barnekoret på Haugsvær -


- bror Roger, Asle Hetlebakke som holdt et utrolig kåseri om '25 år i Masfjorden', Mildrid som var konfirmant for to år siden -


- Frank og musikanter som spilte til fellessanger sammen med Trond - som også hadde musikkinnslag -


- som sagt: fullsatt kirke ....


- og enda flere - skulemusikkaspiranter, Anne Merethe på orgel - hilsener med gode ord - og til sist kirkekaffi på kirkebakken med rikelig av kaker til alle!

Ja - hva skal man egentlig si etter en slik dag? Jeg vet ikke - der er på en måte ikke ord som på enkel måte makter å dekke det en føler og tenker. Men det må i alle fall bli TAKK! Takk til utrolig gode kolleger som fant mening i å gjøre noe slikt - takk til alle som på forskjellige måter gjorde sitt gjennom høyst ulike bidrag - takk til alle som kom og fylte kirken!
Jeg opplever på ingen måte at det er selvsagt at man finner mening i en slik markering av 25 års prestetjeneste i en og samme bygd. Jeg er utrolig glad for at relasjonene er slik. Og så har jeg et inderlig håp om at det bak og i alt dette også ligger et uttrykk for at det som hele tiden er og har vært hovedmålet i all prestetjeneste: Å formidle frelse og styrke i troen på Jesus Kristus som veien til det sanne og evige livet, - at det også er noe av det som mange har fått oppleve gjennom den prestetjenesten jeg har prøvd - og fortsatt vil prøve - å utføre!
Så - kort sagt: TUSEN TAKK for en fantastisk dag!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kjære Pappaen min.

så bra at du koste deg!

Dette beviser at alle i masfjorden er glad for å ha deg som prest!

Og at du har holdt ut så lenge ;-)

Stor klem fra meg, Frode hiser oxo.

Kjartan, Eirin, Kaja og Mathea Sørheim sa...

Utrolig kjekt å lese og vel fortjent!