13. mai 2007

Iskald fjelltur

Utsikt fra Okslæ

Fjelltursesongen er i gang. Fredag hadde to ivrige fjelldamer bruk for veiviser for å finne vei gjennom flott fjellandskap til Grønestølane - noen timers gange fra Einestrand (eller Sør-Kvingo). Og dag og tid kan planlegges - og MÅ planlegges, om planer skal bli noe av- men vær og vind lar seg ikke legge planer for ...

Planen var ikke å gå strake veien til målet, men å legge turen fra Einestrand om Okslæ og Storevarden - for da kunne vi få besøkt tre av årets fjellposter på samme dag. Og slik ble det. Men vi kjente fort da vi kom opp mot tregrense og først post, at det kom ikke til å bli noen varm dag. Den kalde vinden fra nord dro etter hvert med seg skummelt mørke skyer - og da kaffien ble tømt i termoskoppene på Okslæ, ble den blandet med drivende snøflak ... Men endring av planene var ingen instilt på å vurdere . Turen gikk videre - og det ble en flott tur, tross kalde vinder over fjellskrenter og hardpakkede rester av vinterens snø.

Storevarden er besteget!

Via Storevarden og 'Johanneskirken' ved Tverrdalsvatnet nådde vi etter noen timer Grønestølane.

Iskald stopp ved Grønestølsvarden

Men det var ikke stedet for ny matøkt denne dagen - det fikk vente. Noe som på ingen måte var dumt. For etter som dagen fikk enda litt tid på seg, måtte skyene vike for mer og mer blå himmel - og i skinnet fra sola måtte kulden gi tapt. Det ble litt etter litt en flott og varm avslutning på en kjempefin dag, og resten av matpakken kunne nytes i le av en soloppvarmet fjellskrent! Men - det var ikke bare den stigende temperaturen sin fortjeneste - selv iskalde vinder klarte på ingen måte å forandre det faktum at turene i fjellene her i Masfjorden er noe av det flotteste som finnes! Det er så utrolig godt å bare gå der - finne veier - kjenne at du er fullstendig fri, og oppleve hvordan stadig nye mål blir nådd - selv om de synes fjerne, og lenge ligger utenfor synsvidde. Ved målrettet innsats og ved å bruke ressursene du har, er de likevel ikke så langt borte som en skulle tro! Det er en helt spesiell tilfredsstillelse å se at de dukker opp over nærmeste bergkant, og du har bare noen minutter igjen før du er framme! Skjønt - det aller flotteste - det er faktisk bare å være undervegs ... Det er da jeg nyter fjellet aller best!

Det er flott at fjelltursesongen bare så vidt er begynt. Det gir mulighet for enda mange, flotte opplevelser i praktfull natur - med høyst ulike erfaringer, alt etter hvilken ramme vær, vind og temperatur setter. Men det er jo noe av det som er så flott! 2.pinsedag blir det i alle fall ny tur - da blir det stølsmesse på Matrestølen!

Ingen kommentarer: